
Har ni ibland känt att detta kommer jag aldrig lära mig? Att saker är för svårt och invecklat så jag bryr mig inte ens om att försöka? Ibland känner jag så! Jag är förmodligen ganska lat och bekväm när det kommer till att ta in teknisk information, men aldrig när det handlar om fysiskt arbete.
Belysning var en sådan sak som kändes som ett oövervinnerligt berg, men jag tvingade mig själv och har lärt mig att det faktiskt inte alls var så svårt. Jag förstår att jag bara precis kan grunderna men det klarar jag mig länge på.
Beroende på vad man vill åstadkomma med sina växter behövs olika ljus.
Man kan köpa glödlampor med olika ljus men också LED-ramper som har alla färgskalor inbyggda. På så sätt kan man ha en lampa till olika säsonger och behov. Led är super bra och billigt att ha igång, men kostar lite mer i inköp. Jag tycker dock att det kan vara värt det med tanke på hur många år jag kan ha glädje av den belysningen. https://www.willabgarden.se/produkt/odlingsarmatur-quattro/3917

Om du inte är i behov av så stor belysningsarmatur kan man köpa glödlampor med olika sken. Då väljer du sken utefter vad det är för ändamål du vill uppnå med dina växter, övervintring eller odling. Nedan finner du beskrivning på vad de olika ljusen gör med växterna!

Varmt vitt ljus
Lämpar sig för växter i inomhusmiljöer som behöver extra belysning då de är placerade på en mörk plats. Växterna växer långsamt med denna typ av belysning. Cirka 12 h belysning om dagen.
Blått ljus
Blått eller kallt vitt ljus använder man till växter som förvaras kallt och som ska vila över vintern, som till exempel medelhavsväxter, fuchsior och pelargoner. Temperaturer runt 10 grader brukar vara lagom och då kan man räkna med cirka 10 timmars belyst tid på växterna. Om man har 12 grader kan man räkna med 12 h belyst tid och så vidare.
Varmt rött ljus
Lämpar sig för de växter som du vill ska ha en snabb tillväxt och/eller blomning. Lampan är lämpad för uppdrivning av plantor under försäsongen. Det varma, röda ljuset består också av vitt och blått ljus för att optimera tillväxt.

Lämna ett svar