
Att inte kunna resa i den utsträckning som många annars gör är inget jag saknar. Jag är vad man kallar sig väldigt ”hemmakär”. Kanske jag är det för att jag har valt att plocka in vissa delar av vår värld in i växthuset? Ett växthus gör att vi här i norden får möjlighet till ett annat klimat. Jag odlar exotiska växter som citrus, oliver och fikon i mitt växthus. Men det som ger mig allra mest glädje är mina fantastiska persikoträd.



Persikoträden har jag planterat ner i marken inuti växthuset. Då får rötterna mycket plats och kan växa sig ut och så småningom bli självförsörjande på vatten. Stora träd och vindruvsrankor till exempel skulle inte trivas i en kruka, det blir för trångt om rötterna. Jag har valt att spaljera upp mina persikoträd upp med glasrutan på mitt växthus. På så vis tar träden minimalt med plats och samtidigt så fungerar persikoträdet som skugga för de andra växterna, vilket är uppskattat under sommaren.


Att kunna plocka en solmogen, ljummen persika från sina egna träd är en högtidlig stund för mig, känna doften och den intensiva smaken är ljuvlig. Men att dessutom ha så många att man kan undvara några till att göra fantastiska bakverk gör att man höjer det ytterligare en nivå. Barnen älskar att baka och jag älskar sötsaker, en perfekt kombination. Här kommer barnens recept på de mest ljuvliga muffins man kan tänka sig!

Muffins med persika
Ingredienser 12 st:
2 persikor
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
50 g smör
2 ägg
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
Gör så här:
Skär persikorna i klyftor. Lägg dem i en skål och strö över vaniljsocker och blanda lite försiktigt.
Hetta upp mjölken i en kastrull, ställ åt sidan och lägg i smöret så det smälter. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda bakpulver och mjöl i en liten skål. Tillsätt mjölet växelvis med mjölken i äggblandningen. Fördela smeten i formar och stick ner persikobitarna i smeten. Grädda mitt i ugnen i 200°C ca 15 minuter. Låt svalna. Sikta sen lite flocksocker på toppen. Servera gärna med en klick grädde.
Lämna ett svar