
Vissa smaker påminner om barndom mer än andra. Detta har gjort olika avtryck. Vissa smaker uppskattade man inte som barn, men man älskar dem idag! Andra har man inte ändrat uppfattning om och vissa smaker älskade man lika mycket då som nu.
Svarta vinbär och saften från dessa är obetalbara. Men jag kan minnas hur ofantligt tråkigt det var att plocka bären. Hinken blev aldrig full och bären på busken minskade inte. Men till sist var mamma nöjd och kokade saft till oss. Jag minns även hur vi gömde glasflaskorna med den färdiga saften så vi inte riskerade att behöva bjuda på de goda dropparna som vi upplevde att vi slitit så hårt för.

Det bästa receptet på svart vinbärssaft får ni här, det tillhörde min mor. Ett gammalt recept från 50-talet.
1 kg svarta vinbär
5 dl vatten
3-5 dl socker per liter saft
Koka ihop bären i vattnet och sila.
Koka upp vätskan igen och tillsätt socker. Rör om.
Tillsätt 3-5 dl socker till varje liter avrunnen saft.
När saften kokat upp tar man bort det vita skummet på ytan.
Häll upp på rena glasflaskor.
Gillar ni svarta vinbär lika mycket som jag och vill ha fler buskar är det jätteenkelt att ta skott på. Klipp av en gren ca 50 cm. Stick ner halva kvisten i en hink med jord eller direkt i jorden. Håll jorden fuktig och efter bara någon månad har kvisten bildat ett rotsystem.

Lämna ett svar