
Mustiga smakrika och vällagad mat, det är de som man verkligen känner för att ha på tallriken såhär års. Kommer man dessutom över ett recept som en extremt duktig kock har komponerat ihop och som blev en succé i Willab Gardens restaurang, så vill jag dela med mig av det till er såklart. Jag önskar att jag kunde säga att jag odlat pumpan själv, men till nästa år odlar jag detta istället för min squash. Pumpor är vackra att titta på och pumpasoppa god att äta. Jag sparar fröna som är i pumpaköttet, rullar ihop frön i en servett och förvarar i skafferiet. Dessa kan jag planera dem till nästa år för plantering.

En soppa kan kräva bröd eller annat som tillbehör och som ger tuggmotstånd. Att servera äpple våfflor till var en smaksensation som passade mina smaklökar otroligt väl. Hoppas att du provar denna härliga rätt i höst. Soppornas tid är nu!
Pumpasoppa för ca. 8 personer.
Ingredienser:
2 hg pumpa (förslagsvis Butternut )- skalad tärnad)
0,5 st svenska söta äpple – skalat tärnat
1 st vitlök – hackad
5 deciliter gul lök – tärnad
5 deciliter grädde
10 repor backtimjan
3 st stjärnanis
50 gram smör – (rumstemp.)
3 msk äppelcidervinäger
1 st citron
Gör såhär:
- Fräs ihop alla grönsakerna utan att dem tar färg i smör – slå över vatten så det precis täcker
- Sjud under locka tills pumpan är mjuk och lätt sönderkokt – tillsätt grädden
- Plocka upp backtimjan och stjärnanis ur ”soppan” och mixa den slät i en mixer
- Passera soppan genom en finmaskig sil och montera ner smöret som är i rumstemperatur
- Smaka upp med salt, vitpeppar, äppelcidervinäger, citronzest och citronsaft
Pumpavåffla
200 gram äpple/pumpa – Puré/juice
75 gram smetana
75 gram smör
125 gram maizena
50 gram potatismjöl
10 gram salt
10 gram socker
15 gram bakpulver
Mixa ihop alla ingredienser och grädda
Kok gärna in lite löklameller, hyvlad pumpa och äpple i äppelcidervinäger och socker alt. 1-2-3 lag och pynta våfflan med eller spritsa på lite äppelmos, det gjorde jag och pynta med lite grönt.

Tack kocken Martin och Gardeners- Kitchen by Willab för att ni så generöst delade med er ert recept på pumpasoppa!
Lämna ett svar