Vissa saker vill man inte klara sig utan och vissa saker klarar man inte sig utan. Men där finns en viss skillnad. För några år sedan köpte jag mig en krusbärsbuske. Jag vet egentligen inte varför, aldrig har jag varit speciellt förtjust i det. Men nu stod den där busken i trädgården, och då var jag tvungen att hitta på något härligt med dom där små krusbären. Jag hittade på ett recept. Jag ville minnas att jag har smakat den kombinationen förut; krusbär och fläder. Sagt och gjort. Jag kokade min första egna marmelad, och vilken succé det blev! Nu är det ett måste om sommaren, en liten klick marmelad på ett kex med en god ost höjer alla smaker upp till himlen och tillbaka.

Att sitta i växthuset en kväll och bara mysa så här års är helt ljuvligt. Jag vet inte hur du har det där du bor, men hemma hos mig kan vi ibland inte vara utomhus på kvällarna för att vi har så mycket knott och mygg. Inuti växthuset kan vi sitta i fred utan att bli tokiga på att dessa små blodtörstande djur äter på oss. Detta dessutom helt oberoende av hur vädret är, om det är sol eller regn spelar ingen roll. I växthuset kan vi sitta var kväll och äta ost och kex med krusbärsmarmelad. De skulle jag inte klara mig utan på sommaren.

Krusbärsmarmelad
1 kg Krusbär (måste vara mogna)
1 kg syltsocker
1 msk vaniljsocker
1 dl koncentrerad flädersaft
Gör så här:
1. Rensa, snoppa och skölj krusbären. Kör dem grovt i mixer.
2. Rör ihop krusbärsröran med syltsockret och koka upp på hög värme. Koka i 4 minuter.
3. Ta av plattan och skumma av om det behövs. Rör ner flädersaften (koncentrerad) och vaniljsockret.
4. Häll ända upp till kanten i heta burkar, och sätt på det heta locket och stäng det.
5. Kyl ner så fort det går, gärna i ett kylskåp.

Lämna ett svar