Visst har man en bild om hur december ska kännas och se ut?
En december där ljusen glimmar i fönstren och det doftar nybakat. Kaminen sprakar och ger den härligaste värme man kan få. Julmusik i högtalarna, men inte för högt – bara som bakgrundsmusik. Barnen sitter och pysslar och gör hemgjorda julgransdekorationer och jag skriver julkorten i god tid.
Så är det verkligen inte hos mig denna tid. Man har alltid en tanke som är ouppnåelig. Någonstans spricker denna illusion och man får börja prioritera bort saker som känns mindre viktiga. Ändå kan jag i år känna stolthet i att jag överträffat mig själv. I år handlar det om något så litet och oviktigt som att ha odlat egen grönkål.
Det är inte speciellt dyrt att köpa grönkål i butiken och det är inte några stora mängder kål som vi förtär i vår familj. Men det spelar ingen roll. Det känns så roligt att gå ut i december månad till köksträdgården och kunna hämta in sin egen mat till julbordet. Jag känner mig så stolt. Det är de små sakerna som gör det stora i vardagen.
Här får ni ett recept på min mammas grönkål, jag tycker att ni alla borde prova på det på ert julbord.
Gräddkokt Grönkål.
- Repa av kålen från stammen och koka i vatten med grönsaksbuljong ca 10 min.
- Sila av spaden och krama av kålen så den blir relativt torr.
- Skär kålen i mindre bitar.
- Stek kålen i en panna med smör.
- Krydda med salt och vitpeppar.
- Häll på lite grädde så att kålen får en krämig sås.
Servera kålen varm till julbordet. Ljuvligt gott oavsett om du har odlat din egen kål eller ej.
Ett extra tips till hur jag brukar använda kål är till dekorationer, det är billigt och otroligt vackert.
God Jul till dig och hela din familj 🤶🏼Stort tack för inspirerande läsning under hela året !
🧓🏼Elisabet
tack snälla goa du för att du läser. och hoppas att du med får en fantastisk jul!
massor med kramar till dig! du är fantastisk! kram Rebecca