På sommaren är det precis som att tiden går dubbelt så fort som på vintern. En dag gryr och helt plötsligt är det kväll igen. Det bara springer iväg. Det är inte heller helt ovanligt att vi i vår familj inte äter förens sent på kvällen. Klockan hinner bli så väl 20-21 på kvällen innan maten står serverad. Vad är mer somrigt och vad passar bättre än att grilla så här års?
Att då kunna göra sin egen kryddblandning och kanske en rubbing till köttbiten som skall läggas på grillen gör det bara än godare.
Nu har jag dessutom jättemycket kryddor som behöver tas om hand om. Och ett smart sätt att få smak och doft av sommar att stanna i månader är att göra sina egna kryddblandningar.

Börja med att torka kryddorna. Jag lägger det på en plåt eller ett brätte, som jag sedan ställer torrt, varmt och mörkt. Mörkret gör att färgen på kryddorna stannar kvar.
När kryddorna är helt torkade efter en liten vecka, så mortlar jag dem. Då trillar alla små blad av från de kraftiga stjälkarna.

Dessa små blad blandar jag sedan med salt. Jag köper oftast grovsalt som jag häller i en mixer med kryddorna. Då kan jag själv bestämma hur finkornigt det skall vara. Jag gillar att det är lite grövre och struktur.
På samma vis kan man göra med chili. Torka och mixa.
Vill man göra en rubb att gnida in i köttet för att det skall ge smak skall man istället använda sig av färska kryddor.

Timjan och rosmarin tillexempel, det blandar jag i en mortel med salt och lite oliv olja. Sedan masserar jag in det i köttet och låter det ligga minst en timme i en plastpåse. De färska kryddorna innehåller vatten som gör att dom inte brinner upp så som torkade kryddor skulle göra om man la det på grillen.

Lämna ett svar