Jag har varit där och gått igenom alla stegen så jag vet hur mycket det är som snurrar i huvudet på en. Kan jag hjälpa er med att svara på några frågor så gör jag det gärna.
Så här kommer inlägget till er som inte har växthus.
Steg 1. Odla, mysa eller både och?
– Först måste du fråga dig vad du vill ha växthuset till. Som ett odlingsväxthus eller att sitta och mysa i? Eller en kombination? Om du vill ha ett odlingsväxthus ska du ha isolerplast i både väggar och tak. Då kan du värma upp växthuset med en fläkt tidigt på våren, utan att värmen försvinner, och du kan fixa frösådden tidigt. På hösten kan du odla långt in i november, beroende på var i landet du bor. Om du vill ha växthuset till att sitta i så ska du ha ett av glas, det är mycket trevligare. Ska du både odla och mysa så klär du glaset med bubbelplast på insidan på vintern så att du kan övervintra växter där. På sommaren behöver du en skuggardin eller vinrankor som skuggar, så att växterna inte får för mycket sol på sig.
Steg 2: Hitta den optimala placeringen.
– Du ska inte välja den soligaste platsen på tomten. Det bästa är vandrande skugga, det vill säga där det är skugga vissa tider på dagen.
Steg 3. Tänk större än du tror.
– Om du vill kombinera odling och mys så är det bättre att ha ett lite bredare växthus på cirka 15 kvadratmeter, för att få plats med båda delar. Om du bara ska odla i växthuset är det bättre att satsa på ett som är långsmalt. Då får man plats med mer odlingsyta längs med sidorna av växthuset. Tänk på att optimera platsen genom hyllor och såbäddar som man hänger på väggarna, så att du kan odla i etage och inte bara utnyttja golvet.
– Jag brukar säga att man alltid ska ta en storlek större än man tänkt sig. Flera gånger i veckan får jag frågan från folk som redan har växthus om man kan bygga på det, men det går inte att förlänga ett växthus när man köper ett färdigt. Stommen måste vara i en enhet för att vara stabil.
Steg 4. Lägg en slant på markarbetet.
– När det gäller budget så glöm inte markarbetet. Ställ inte växthuset direkt på marken, utan förankra huset ner till tjälfritt djup är ett måste. Det gör man genom att gräva bort matjord och gjuta med betong ner järn som sitter fast i växthusets sockel profil. Det är så huset är förankrat ner i marken och inte blåser iväg vid eventuella stormar. Efter att huset är monterat lägger man lämpligt mark sten inne i växthuset samt en bit runt husets utsida. På insidan väljer man ofta att lägga golvet något högre än marken är utanför växthuset.
Steg 5. Satsa på tillbehör som förenklar för dig.
– Det finns massor av tillbehör och finesser, men ska man satsa på något tycker jag absolut att man ska ha automatisk fönsteröppning, så man slipper passa växthuset hela tiden och öppna och stänga fönstret. Det finns också automatisk bevattning, så man kan ha ett fint odlingsväxthus och åka iväg någon vecka utan att muta grannen.
Hej
Jag har ett Gotic växthus med låg mur. Kan jag sätta bubbelplast på insidan på denna modell?
Med vänlig hälsning, Ingmari
Hej. Absolut kan du det. Då får du bättre isoleringsvärde och lägre uppvärmningskostnader. Lycka till! 😊
Hur mycket kan man mellan tummen och pekfingret räkna på att markarbet går på? Gärna båda varianter. Jag funderar på ett green room 14,8 kvadrat.
Vi har tänkt att göra mycket själva men vissa moment kanske är lämpligt att leja bort.
Bra råd!