Nu börjar jag känna att man kommer att närma sig sista kapitlet inom en snar framtid vad det gäller årets odling. Visst finns det mycket kvar men nog är det så att vi inte kan blunda för att hösten är på ingång !
Vad kan då passa bättre än lite tid för reflektion! Vad har fungerat, vad är värt att satsa på till nästa år? Vad blev inte så lyckat och vad kan jag göra till nästa år för att lyckas?
Skördetiden är i full gång. Jag har tagit från köksträdgården under hela sommaren men nu är i princip allt färdigt. Lök, morötter och palsternacka så klart, men också savoykål, mangold och ärtor.
Vad jag definitivt har uppskattat i år är min kål. Savoykål är inte bara vackert i trädgårdslandet utan himmelskt gott. Sellerin ska till nästa år bytas ut mot fänkål, inte för att det inte blev något av sellerin utan för att jag uppskattar fänkål mer.
Till hösten åker hallonen ur mitt land, så trött på att det kommer överallt och inte mer än ett hallon har jag fått på alla mina plantor. Istället ska jag skaffa nya plantor från en vän som förmodligen har en annan sorts hallon då dom är överösta med hallon.
Mina nya rabatter är alldeles för platta, det blir inte olika höjdnivåer så som jag planterat i år plus att det står alldeles för tätt.
Min äppelspaljé kommer att bli en succé om sisådär 10 år och favoritperennen är definitivt solhatt som jag för övrigt själv frösår.
I min vita och lila trädgård har det smugit sig in orangefärgade blommor med, vet nästan inte hur det gick till men jag uppskattar det mycket!
Kronärtskocka var nytt för mig i år, kommer definitivt att så det även nästa år, så gott och roligt att odla. Känns exotiskt på något vis.
Broccolin, åh broccolin… jag blir alldeles salig när jag tänker på skörden jag har fått av plantorna jag satte i våras. Värt att så ett år till.
Gör nu som jag… skriv ner vad som funkar för er och vad som bör tänkas om på till nästa år, man glömmer och man glömmer snabbare än vad man tror. Så skriv ner och utvärdera, plocka fram anteckningarna inför nästa kommande säsong . På så vis kommer din trädgård att bli ännu bättre och mer fantastisk för vart år!
Hej Rebecca! Roligt att se mycket av det du har sått i år. Jag undrar om du har tips på hur du får så fin broccoli. Jag sådde också det och dom började blomma men så kom kål larverna. Jag har gjort efter alla konsters regler att plantera tagetes bredvid. Men ändå så blev det inget kvar att äta. Har du några tips så blir jag glad. Tack annars för en fin blogg.
Med vänliga hälsningar
Jenny
Hej Jenny.
Jag har under så många år misslyckats med min kål men i år bestämde jag mig för att försöka en sista gång.
Jag tog och packade in broccolin under fiberduk så det verkligen inte var minsta glipa. Lyfte bara en liten hörna på duken när jag vattnade och stängde sedan igen. Det finns dessvärre inte något effektivt vis att utrota eller skrämma bort larverna så dom inte vill angripa utan det är att plocka larverna när man ser dom eller som jag gjorde, helt packa in det jag odlar som lätt annars blir angripet.
ge du Broccolin en ny chans till nästa år och gör som jag gjorde. Det är sådan tillfredsställelse att hämta sin egen Broccoli och extra stolt är man såklart när man lyckats för första gången.
tack för att du läser och följer mig här.
Lycka till.
// Rebecca
Hei Rebecca, det er så morsomt å lese om din odling og dine prosjekt. Jeg er en drivhusdrömmer og satser på et til våren. Ser at det er et must. Kjöpte en fantastisk bok av Claus Dalby og må kose meg med den så lenge. Jeg satser også på å lage en epple espalje, din ble utrolig fin. Du anbefalte en sort til det? Er de også gode å spise?
Ha en flott dag. Mona
Hej Mona!
Tack för att du läser min blogg och för dina fina ord. Vist är det härligt med växthus, jag är övertygad om att du skulle älska det lika mycket som jag gör. Äppelsorter är jätte god och rik på C- vitamin. Ett rött äpple som är motstondskraftigt och äppelsorten heter Rubinola. Önskar dig också en flot dag!
Kram Rebecca.