Nu äntligen, jorden börjar nå en temperatur på runt 10 grader och det är läge att börja fröså direkt på friland. Ljuvligt! Det är det bästa sättet att så på tycker jag, i och med att det är enkelt och det sköter sig i princip själv. Jag väljer beprövade sorter som inte väcker mycket uppståndelse men som ger igenkänning.
Rädisor, morötter, rödbetor och sockerärtor
De passar mig perfekt nu. Jag sår en del med såband, då slipper jag gallra, som med morot till exempel. Rädisor och rödbetor sår jag medvetet för tätt, dessa kan jag nämligen äta bladen på. Rödbetsblast är riktigt gott i sallad, och man ser den ofta i salladsmixer utan att veta om att det är det i påsen när man köper det i butiken.
Rädisorna skall jag i år låta en del gå upp i blom, då bildas det en skida likt sockerärtan och den ska vara ljuvligt god att ha i en sallad den med. Därför sår jag tätare än man egentligen ska, så jag kan skörda blad, små primörrädisor och till sist låta vissa stå kvar och skörda som sockerärtor.

Än kan det komma kalla nätter och frost, den tiden är inte över än på någon månad här jag bor. Därför täcker jag sådden med fiberduk. Det ger skydd och värme men den håller också fåglar borta som annars vill plocka frön. Fiberduk är därför välinvesterat, här kan du hitta fiberduk om du fattas det!

Lämna ett svar