Nu vill man ta vara på allt som naturen har att erbjuda. Oavsett om det är paprikan och tomaterna i växthuset eller jordgubbarna i landet eller fläderblommorna i hagen.
Jag har ett gammalt fint recept som jag vet med säkerhet jag är tredje generation på i vår familj. Flädersaft med rabarber istället för citron. Både godare och billigare. Och så kommer rabarberna till användning som växer med en väldig fart hos mig.
Så fast att jag inte anser att min kokkunskap är så hög så bemästrar jag detta enkla recept vart år och till gästernas förtjusning som vill svalka sig med en läskande dryck.
Härligt och fantastiskt gott är det också om man till vintern kan servera pannkakor med välsmakande hemlagad flädersaft.
Min mors och hennes mor gjorde samma saft som denna så varför inte själv ge det en chans?!
Recept:
50 st fläderblomsklasar.
3 kg socker
4 liter vatten
4 stora rabarber
150 g citron syra. ( behövs ej om man fryser saften. För hållbarhetens skull. )
Lägg blommorna i en rostfri hink eller bunke.
Hacka rabarberna och lägg i hinken.
Koka upp vattnet och tillsätt socker, rör runt till sockret smält.
Tillsätt citronsyran
Häll över vatten och sockerblandningen över fläder och rabarberna.
Låt stå svalt i 2 dygn. Sila av och tappa upp på flaskor. Förvara i kylskåp eller frys in.
Tack för ett bra recept! Passar mig ypperligt, har en rabarber som växer så det knakar.
Gunilla
Hej!
Vad härligt. Hoppas du tyckte om saften lika mycket som jag.
Ha en härlig sommar!
Mvh Rebecca
Det här blogginlägget passar finfint att lägga på Göinge Trädgårdssällskaps fb. Tack Rebecca 🙂
/Tina
Va roligt!
Tack för det!
Hoppas ni alla har en fin sommar och hälsa från mig! 🍓🌻
Mvh Rebeccca