Vin, denna dryck som så många tycker så mycket om. Som många åker världen runt för att finna den optimala flaskans innehåll.
Jag föredrar hellre vindruvorna och vinranka i all sin enkelhet. Dem söta fina druvorna och de vackra rankans växtsätt och gröna krispiga blad. Plantan är en soldyrkare utan motstycke och man kan använda den som skuggning i växthustaket eller i uterummet. Vinrankan trivs oftast väldigt bra i växthuset och kan på bara ett år ta över hela utrymmet om man inte håller efter den ordentligt och beskär.
Faktum är att det är hög tid för att klippa din vinranka om du ska klippa dom grova grenarna som kallas huvudstam. Det är den grova stammen från roten.
Huvudstammen brukar vanligast grena ut sig i 2 oftast något klenare grenar. Fler grenar än två som man leder runt i taket från en planta ska man undvika.
Ifrån dom 2 grenarna man leder runt i taket kommer sedan årsskott. Det är årsskotten man ska klippa av. Detta gör man inte ända in vid stammen utan 2 – 3 ögon ut. Ca 20 cm långa ska dom bli. Man klipper av grenen direkt efter ett öga” en bullig del på grenen. Efter den bulliga delen ska man klippa. Det är sedan på dom ca 20 cm gren som är kvar, som dom nya vindruvsklasarna kommer utvecklas till våren.
Viktigt är att man under hela våren och sommaren klipper bort årsskott och klasar efter hand om det är så att det blir massor och att grenarna skuggar varandra.
Men nu ska du inrikta dig på att klippa bort årskorten som är kvar sedan i somras. Bort med alla och var försiktig så du inte skadar dom grövre grenarna som är stammen på din ranka.
MEN, det är bråttom att göra detta. Det skulle i ärlighetens namn helst varit gjort. Decembermånad är egentligen optimalt. Vinrankor blöder mycket och därför ska man inte vänta. Klipper man senare när rankan tagit upp mycket vatten så kan rankan blöda så mycket att den går bort. Så skynda på!
Sällan klipper man för mycket, så gå loss med sekatören!
Lycka till!
Lämna ett svar