
Växthuset är just nu fullt av grödor som skall få mogna innan hösten kommer och ljuset avtar. Solen behövs för att till exempel tomater och chili ska mogna. Jag älskar sensommaren som vi har nu, det är hög luft och härliga dagar. Värme på dagarna och svala nätter, det klimatet passar mig perfekt.
Växterna börjar långsamt vissna ner och tappa sin kraft. De har haft sin tillväxt tid och kraften börjar sina. Därför gäller det att se till att växterna spenderar sin kvarstående kraft på rätt ställen.
Det är därför viktigt att så här års toppa tomatplantorna så att tomaterna som redan bildats får mogna. I stället för att plantan växer på höjden och bildar nya blommor. Att toppa tomatplantorna isolerar alltså kraften.
Jag plockar också bort mycket av de gröna bladen på plantorna för att solen i så stor grad som möjligt ska nå tomaterna. Bladen skuggar och det är synd att de hindrar mognadsprocessen så här års. Tomatplantan mår inte dåligt av att man gallrar ur blad.


Jag fortsätter att göda tomatplantorna i mitt växthus i några veckor till. Jag göder med flytande gödning då den är direktverkande och gör så att tomaterna som hänger kvar på grenen får del av näringen. Att använda sig av långtidsverkande gödning så här års gör ingen nytta.
Basilikan har också vuxit sig stor nu och då det finns mer än jag kan äta upp skördar jag basilikan och fryser in. Ingen smak är bättre tillsammans med tomater än basilika enligt mig. Tomat, basilika, och mozzarellaost tillsammans med flingsalt och några droppar olivolja får mina smaklökar att jubla av smakglädje. Enkelt och gott!
Lämna ett svar