Sommarens blommande favorit hos mig är jätteverbena, åtminstone en av dem. Högt svävande, lila blommor, ovanför alla andra som på ett skirt och försynt sätt sticker upp mot skyn. Fjärilarna som gärna svärmar runt omkring dessa praktblommor och använder kronan som landningsplats för att vila och hämta nektar.

Man kan inte få för många av dessa ljuvliga blommor, desto fler desto finare. Massor med verbena ger ett härligt, fylligt intryck. Jag har alltid tagit sticklingar av verbena på våren och tidig sommar, då från plantor som jag köpt i butiken. Men i år skall jag prova något nytt! Det är att ta sticklingar om hösten, som sedan kan växa till sig fram tills att det blir kallt, och som får övervintra i växthuset eller i uterummet. När det blir vår har jag på så vis redan etablerade plantor med ett stort rotsystem och mina verbenor kan på så vis bli större än tidigare och blomma tidigt. Hanna, min trädgårdsvän, har gett mig detta tips. Och säger hon det så tror jag på succé!

Gör så här:
- Klipp av en lång gren av en verbena. Klipp sedan grenen i mindre, kortare bitar, ca 7-10 cm långa.
- Man vill ha en gren eller ett bladpar på var stickling ovan jord för att plantan skall kunna bryta nya skott och bli buskigare.
- Stick ner sticklingarna i jord eller i torvbriketter så som jag använder. Jag använder också en rotgel som gynnar utvecklingen av rotsystem till sticklingar som jag gillar mycket. Detta gör att jag procentuellt lyckas med fler sticklingar.
- Håll jämt fuktigt tills att man ser att plantan utvecklat rotsystem.
- När rotsystemet är utvecklat så plantera om till kruka med jord och toppa plantan. Förvara sedan under vintern på sval plats och vattna någon gång så att inte jorden torkar under vintern.

Naturligtvis kan man ta sticklingar på så mycket mer än på bara verbena, tillvägagångssättet är detsamma. Som buxbom, rododendron, hortensior och lavendel till exempel, men dessa tar jag sticklingar på till våren istället. Lycka till!

Lämna ett svar