Jag går ofta ut i växthuset sent på kvällen. Oftast bara i morgonrock efter att jag klivit ur duschen. Som en sista runda för att kolla så att allting är som förväntat, lugnet som jag då känner när jag så här års barfota smyger mig ut i trädgården är oslagbar.

Än har jag växthusdörrarna öppna på vid gavel dygnet om, detta för att det skall ventileras så mycket som möjligt för då trivs inte ohyran. Doften som kommer från växthuset och ut genom de öppna dörrarna när jag närmar mig är nu det ljuvligaste man kan tänka sig. Inte bara doften av varm, fuktig grönska, utan även doften av solvarma, mogna persikor. Det är en doft som man knappast kan beskriva i ord, utan bör upplevas. En söt, mild och len doft.
Jag har två persikoträd planterade i mitt växthus. Dessa träd är nedgrävda i växthusets golv, och rötterna har sedan många år letat sig utanför växthusets grund och är självförsörjande på vatten. Träden skulle inte klara sig i kruka, rötterna behöver större plats än så för att trivas.

I våras blommade träden i vanlig ordning och jag var ute med penseln och fick vara pollinatör. I samband med att blomningen pågick i växthuset så blev det riktigt kallt, det frös och många blommor blev frostskadade. Men ett gäng blommor klarade sig och jag har fått större och finare persikor i år än vad jag tidigare haft. Förmodligen därför att träden inte haft så många frukter som tidigare. Nu fanns det mer kraft till de frukter som utvecklats.

Jag har spaljerat upp mina träd mot glasväggen på växthusets södra sida. Detta gör att träden fungerar som skugga för växterna i växthuset. För är det något som man kan få för mycket av i ett växthus så är det faktiskt sol, det kan bli så varmt att växterna inte trivs. Då är det perfekt att ha soldyrkande växter så som persikor eller vindruvsrankor som tar solen och skuggar för det andra.

Att sedan kunna halvera persikor och lägga in i ugnen tillsammans med honung, nötter och mandel på toppen och servera det med vaniljglass är bättre än ljuvligt. Det är inget som slår att plocka en solvarm, saftig persika från träden och kunna bita i den saftiga frukten direkt, mums!
Hej!
Så himla trevligt med eget persikoträd i växthuset. I år har vi fått massor av persikor på vårat träd. ( vi bor i odlingszon4-5). Följer din pod o förstår att du är ett stort ”fan” av persikoträd i växthus.
Har försökt spaljéa upp som du gjort, men vi lät nog trädet stå för länge, blev kraftigt o svårt få upp det. Har en fråga till dig, ska man höstgödsla efter ett så rikt fruktår?
Med vänlig hälsning Gunilla i Långban