I dessa tider kan man mer än någonsin behöva allt det där som är välkänt och som andas trygghet. Som nybakta kanelbullar, den där urtvättade, stickade tröjan som man borde kastat för länge sedan eller de där trygga pelargonerna som man så många gånger sett på verandan hos mormor. Nu är det verkligen tid för att frossa i pelargoner, så väl inomhus som ute. Jag vill ha mina rosa Mårbacka-pelargoner i köksfönstret hela sommaren, och mina! vita i växthuset. Gärna några på träräcket också, och där tycker jag att det är vansinnigt kul att ha årets pelargon!

Idag finns det mer än 1000 sorters pelargoner, varav ca 280 st är vilda arter. Pelargonen härstammar från Sydafrika och därför är den så tålig och klarar torkan väl. Ingen annan blomma har återkommit i historien gång på gång så som pelargonen. Det som för 10 år sedan var en tantblomma för mig och många andra är nu det hetaste man kan ha.

Pelargonsticklingar
Att ta sticklingar och på så vis få fler pelargoner är både kul och enkelt. Det är bara att med en vass kniv skära av ca 7 cm av en pelargontopp och sedan sticka ner den i en vas med vatten. Då bildas nya rötter och man kan sedan plantera ner den nya plantan i jord och på det viset får man fler fina pelargoner.


Terrakottakrukor
På tal om att man vill ha trygghet och igenkänning i dessa stormiga och upp- och nervända tider. Vad hör ihop mer än pelargoner och terrakottakrukor? Terrakottakrukor är vansinnigt vackert enligt mig. Men det gäller att man vattnar på rätt vis när man har blommor i terrakottakrukor. Viktigt är att man sänker ner hela krukan i en större hink med vatten, detta för att alla porerna i krukan skall bli mättade av vatten. Annars kommer krukan suga ur vattnet ur jorden och torka ut plantan. Man vill att det ska verka på andra viset i stället. När plantan sugit upp allt vatten i jorden så finns det fortfarande kvar vatten i keramiken och växten kan på så vis tillgodose sig mer vatten än om den stått i en vanlig kruka.
Har du köpt årets pelargon?
Lämna ett svar