Vilken växtkraft! Jag har sällan upplevt ett år där allt har blivit så stort, högt, tungt och så snabbväxande som detta år. Wow, vad det har växt. Tror att det är den stora mängden vatten som kom under augusti som gjort att mitt trädgårdsland fullständigt exploderat av växter som tagit över och som nu känns så felplacerade.

Bland annat min majs. Den är dessutom självsådd, eller har jag bara glömt att jag planterade den där tidigare i somras?! Majs bör förkultiveras och planteras ut i maj juni. Jag odlar min majs i växthuset och sätter frön i början av maj. Sedan planterar jag ut mina plantor när dom är ca 10 cm höga i odlingslådor ute. Majs är en av dem absolut äldsta grödor som man har hittat odlats av människan.

När man odlar majs skall man odla dem i grupp, gärna i väl gödslad jord. Anledningen till att du ska odla majsen i grupp är för att varje planta har han-och honblommor. Hanblomman sitter längst ut på plantan och honblomman sitter längre in. Ibland blommor inte båda samtidigt, om du har mer än en planta ökas chansen att honplantan blir pollinerad, vilket ger dig mer och bättre majs. Det blir kolvar ändå men det blir få majskorn på var kolv.

När det bildats majskolvar och de vackra silkestrådarna i toppen på var kolv vissnar då vet man att det är dags att skörda. Väntar man för länge med skörden så blir smaken lidande. Att koka kolvarna direkt efter skörd i saltat vatten gör att du behåller optimalt med näringsämnen och smak i majsen. Äter du inte alla på en gång så kan du frysa den kokta majsen och dom är lika goda då som när de äts direkt.

Jag skall torka några av mina majskolvar så att jag har frön till nästa år. Dom kolvarna låter jag sitta på plantan lite längre. Sedan tar jag av dem gröna bladen som omsluter kolven och lägger majsen som dekoration på en hylla i köket. Där får dem ligga och torka. Sedan stoppar jag hela kolvarna i en papperspåse och förvarar i skafferiet tills det blir vår och det är dags för mig att så.
Lämna ett svar