Jag älskar att få starta om. Att få fler chanser. Att göra om och göra rätt, att få bli lite bättre än förra gången. Precis så vill jag leva, såväl stort som i smått. Att vässa till sig själv lite, att ständigt göra bättre.
Så är det ofta med odling. Jag har så många gånger misslyckats för att jag inte har haft ro i kroppen och väntat med saker. Exempelvis väntat tills att dagarna är tillräckligt långa för plantorna att växa sig långa och kraftiga. Istället blir dom tunna och vingliga, och det slutar med att jag får göra om eftersom växterna knäcker och ligger längs jorden. Eller som de gånger jag har frösått för tidigt och till slut inte får plats med alla mina plantor inne och i växthuset – Så jag får plantera om och hela sådden fryser sönder.

Nu kan jag oavsett vad, inte vänta längre med att så smått börja fröså. För vissa plantor är det dessutom helt rätt tid att fröså nu.
3 måsten när det kommer till att fröså i Januari är
- Kronärtskocka
- Chili
- Jätteverbena
När jag sår gör jag det ofta i såjord. Skillnaden på såjord och vanlig jord är att såjorden är utblandat med sand och innehåller inte kraftig näring.
Vanlig jord innehåller långtidsverkande näring. Denna jord blir därför kraftig efter några veckor när jorden blir blöt och gödningen löses upp i jorden. Till en början ser frösådden därför ut att må bra, men efterhand som jorden blir mer och mer gödslad klarar inte frösåddernas små rötter av det, och rötterna bränns sönder och plantan dör – som på bilden. Där frösådde jag i vanlig jord (röda plantor) och i såjord (gröna plantor).

Såjord innehåller sand. Sanden gör jorden mer porös och då kommer det mer syre till de små mjälla rötterna, vilket minskar risken att sådden ruttnar. Såjord håller inte fukten
som vanlig jord, var därför vaksam så det inte torkar ut. Såjord är näringsfattig, så när plantorna är större och ska skolas om, ska man därför plantera i vanlig jord som innehåller näring. Då kommer plantorna snabbt att bli stora och kraftfulla.


Lämna ett svar