Den höga härliga luften kommer djupt ner i lungorna och det känns som de ska sprängas när jag tar ett djupt andetag. Jag håller andan för jag vill inte gå miste om en enda sekund av detta tillfälle. Vill stoppa tiden när jag står här på trädgårdsgången. Jag tittar ut över en knökfull köksträdgård med massor av dignande grönsaker. Den ljusgröna primära färgen har övergått till en mattare mörkgrön ton. Hösten är här och det är tydligt. Frostnätterna har gjort sig påminda och jag inser att jag behöver skörda det sista innan kylan fördärvar bönor, sallad och majs.

Jag låter kålen stå kvar, grönkål och rödkål. Blomkålen kan sitta kvar lite till och den skördar jag efter hand när jag behöver. Svartkålen likaså. Det är riktigt roligt att kunna gå ut i december månad och skörda i köksträdgården, då vill jag absolut ha kvar lite som jag kan plocka in.

I Växthuset har jag skördat alla tomater, både gröna och röda. Hela plantorna är nedklippta. Likaså med paprikorna. Jag är i ärlighetens namn trött på att det slokar och vissnar ner, därför ligger jag steget före och klipper och kastar ut innan det händer.


Att få till goda sallader nu är inte svårt. Bönor älskar jag och det kan jag plocka massor av varje dag nu. Slutskörden gäller det att njuta av ordentligt. Kokta rödbetor med bönor, getost, svartpeppar, flingsalt och honung är ljuvligt.

Likaså med tomater och mozzarella. Det får sommarens smaker att stanna kvar även in i oktober. Att ringla balsamicodressing och basilika över. Det är smaker som är som balsam för själen.

Visst är det till viss del slutskördat nu, men det är fortfarande mycket som står kvar och faktiskt en hel del som jag sådde för några veckor sedan som är på gång.Som min asiatiska kål till exempel. Så än vill jag inte kalla det slutskördat i köksträdgården. Mycket kål och purjolökar är kvar och jag har faktiskt sått en del spenat och asiatisk kål som jag hoppas kunna hinna skörda som bladgrönsaker om den tidiga vintern låter dröja och är mild.
Läser din blog med stort nöje!
Har visat den för Britt-Marie Burgman .