
Tänk att ett så litet litet frö kan växa sig meter höga och bilda en tomat eller en solros. Eller faktiskt en 1000-årig ek.
Visst är det fascinerande när man tänker på det lite extra. Om man ger rätt förutsättningar så finns det så mycket liv samlat i något som är så litet.
Nu är det tid att på alvar börja funder över sin frösådd. Vad man vill odla och skörda detta år. Det sätter man grunden för nu!
Det finns vissa måsten för en lyckad frösådd. Jag ska berätta vilka mina bästa tips på en lyckad frösådd är: Näring, syre, vatten och ljus är 4 livsviktiga komponenter för att det ska kunna växa något överhuvudtaget.
- Såjord– Jorden är det viktigaste för att ge rätt förutsättningar för en planta. Såjord eller kaktusjord som det också kan heta är magrare än vanlig jord och utblandad med sand. Det gör att rötterna på det lilla fröet får syre, och kan på så vis växa sig större.
Vanlig jord innehåller gödning, denna gödningen smälter och blir för kraftig för små plantor. Det gör att rötterna kan brännas sönder. Fröna gror – men efter några veckor kommer de små plantorna att brännas och dö. - Vatten– jag sår alltid i lådor eller krukor med hål i botten. Detta för att det är bättre att vattna underifrån. Jag har allt för många gånger vattnat ovanifrån med en för kraftig stråle så att de små plantorna har vikt sig, Då orkar dom inte resa sig igen och ruttnar. Därför vattnar jag på en bricka underifrån och jorden suger upp vatten genom de små hålen i botten på sålådan.

3. Belysning– För att få kraftiga och fina plantor behövs det ljus. Mycket ljus. Mer än vad som såhär års kan erbjudas genom naturligt dagsljus. Därför måste man ha en belysning som är anpassad just för växter. Det är olika färgskalor i olika belysning och därför måste man ha ett ljus som anpassas just odling för att det skall ge effekt. Jag använder mig av LED-belysning. Det finns olika varianter på armaturer men det gemensamma är att man skall ha belysningen strax ovanför sådden. Inte mer än 15-20 cm ovanför plantorna för att få bäst effekt. 14-16 timmars belysning om dagen brukar vara lagom. För lite ljus innebär långa tunna plantor som lätt bryts. Man vill gärna ha korta och knubbiga plantor. Det ger bäst förutsättningar.

4. Omplantera– När man har sått sina frön och plantorna är så stora att de går att hantera så vill plantorna få ett eget hem. Då ska man plantera om i större krukor. Välj då gärna en fyrkantig kruka, det gör att rötterna utvecklas fortare när de växer in i krukans vägg – och då delar roten sig i 2 och växer på olika håll. Ett stort rotsystem kommer gynna närings- och vattenupptagningen och då kommer man att få en stor och kraftig planta. När man omplanterar så använder man sig av blomjord eller planteringsjord. Köp en lite dyrare jord så behöver du inte komma ihåg att göda första 4-5 veckorna.

Lämna ett svar