
Man har under åren ändrat smak många gånger. Kan du känna igen dig med att se bilder från tio år sedan och tänka; hur kunde jag bära de där kläderna? Medan man just i den stunden bilden togs kände sig som världens hetaste? Har du också utvecklat dina smaklökar desto äldre du blir? Äter du sådant idag med njutning, som inte var tänkbart att äta när du var barn?
Fänkålen är just en sådan grönsak som vuxit på mig med åren. Det är en grönsak som var helt otänkbar för mig som barn, men som jag idag mer än gärna har i grytor. Eller ugnsgratinerar eller har i fisksoppa.

Att odla fänkål är jätteenkelt. Jag drev fram plantorna från frö i växthuset, jag sådde dem i vanlig såjord och alla frön grodde. När plantorna var stora nog att hantera och när jorden var brukbar någon gång i mitten av maj planterade jag ut mina plantor. Jag sätter dem trångt, då har jag möjlighet att skörda även små fänkålsplantor efterhand och de som är kvar får större plats att växa sig stora.

Fänkålen har inga direkta krav på odlingsplats. Därför kan man ha den i kruka bland sommarblommorna, eller som jag har den i odlingskragarna i köksträdgården. Fänkålen blommar likt dillen och är oerhört vacker att ha i en bukett på bordet. Spara frön och använd i bröd, eller i marinader som är en annan av mina favoriter.

Har du inte odlat fänkål tidigare tycker jag att du ska skriva upp det på listan med måsten till nästa säsong!

Lämna ett svar