Jag har så svårt att vara i nuet och jag vet att den bästa tiden är nu! Och att vi är mitt i högsommaren. Jag gör allt vad jag förmår för att få stanna just i denna stund. Tänk om man kunde stannat tiden, om man kunde gjort att det var högsommar bara lite, lite till. Växthuset är ganska tomt just nu, och det är så det ska vara tycker jag, jag vill denna årstid gå och njuta av jobbet jag hade för några månader sedan med att dra upp plantor. Plantor som nu sedan länge har hunnit växa till sig i rabatter och köksträdgården. Vissa kan jag skörda och tillaga något härligt av, andra plantor har blivit till vackra blommor som jag plockar och sätter i en vas. Men lite nytt som spirar vill jag ha, dels för utplantering. Men framförallt att ha och gå och skörda av.

Sallad, basilika, rädisor, svartkål och mangold. Detta är fem av de saker som jag har på gång just nu. När man odlar i såbädden i växthuset är det viktigaste att man har en riktigt bra jord. En jord som innehåller mycket näring och som binder vatten. Det gör en lite dyrare planteringsjord, så det är välinvesterat att köpa jord med hög kvalité.

Såbädden är ca 10 cm djup och 50 cm bred och lika lång som växthusets sida. Man kan ha den på långsidan eller på gaveln, men konstruktionen är sådan att man måste ha den på en hel sida. Botten av såbädden är gjord av plast, ovanpå plasten lägger jag en kapillärmatta så att vatten och jord ska stanna kvar i sålådan.

När jag odlar på detta vis i sålådan kan jag i princip vara självförsörjande av bladgrönt hela året. Det är en ljuvlig känsla att kunna gå ut och plocka sin egen sallad, och detta inte bara i denna härliga högsommar. Med hjälp av en fläkt kan jag hämta bladgrönt ända fram till julafton!
Såbädden, eller sålådan som den också kan kallas, finns att köpa till de flesta växthusmodeller. Det är en väl investerad affär enligt mig.

Dina hängselbyxor är ju hur snygga som helst! Var kommer de ifrån? 🙂