
Att ha egna grönsaker som man enkelt kan gå ut och skörda i trädgården har jag vant mig vid. Det gör att middagarna här hemma inte behöver vara lika planerade, utan jag går ut och ser vad som behöver skördas just idag. Det gör att vi äter middagar efter de grönsaker som är i säsong just nu.
Under vintersäsongen är utbudet är begränsat, men inte obefintligt. Under snön kan jag hitta kål, både grönkål och vitkål. Jag har också några purjolökar kvar i köksträdgården. Dessa grödor blir inte dåliga av att få stå ute i den kalla vintern. Dessutom så isolerar snön mot den kallaste vinterfrosten. Jag kan inte odla något nytt i köksträdgården på vintern, därför förbereder jag under hösten för att kunna ha grödor att skörda.
Grönkål har en central roll på mitt julbord. Antingen kokt med grädde eller som en sallad med granatäpplen och rostade valnötter. Det som jag tycker är roligt med grönkål är att det kan användas på julbordet både som något att äta och som dekoration. Eftersom jag har egen grönkål kan jag använda det slösaktigt i dekorationer. Som tillsammans med en ljusslinga och några äpplen. Det blir vackert och håller sig fint hela vintern. Har du inte odlat grönkål själv kan du självklart dekorera med den som finns att köpa i butikerna.
Lämna ett svar