
Vitlök är för mig den krydda jag skulle sakna mest om jag inte hade. Ja, efter salt vill säga. Jag har under 6-7 år odlat min egen och är mer eller mindre självförsörjande på just vitlök. Det är så stor skillnad på den man odlar själv och den som man köper i butik. Möjligheter finns att sätta olika sorters vitlök, som alla har unik karaktär. Det finns dem som är tidiga sorter, aromatisk smak och dem som med fördel går att lagra och göra inläggningar på som ändå håller formen.
Om du vill sätta vitlök så är det tid för att göra det nu. Att odla vitlök i pallkragar gör man med fördel. Det blir lätt väldigt blött under höst och vår i jorden som inte är upphöjd och därför är risken att klyftorna ruttnar upp mindre om man odlar i pallkragar.

Man ska undvika att köpa vitlökar i matvarubutiken som man tänker använda som utsäde. Anledningen är att dessa många gånger är värmebehandlade för att inte gro. Så köp lökar som är avsedda för utsäde. När du ska planera så gör du såhär:
- Dela på vitlöken så att du får klyftor.
- Placera ner var klyfta ca 7 cm ner under jorden och täck med jord. Jag sätter alltid mycket tätare än vad man blir rekommenderad. Bara med några cm emellan klyftorna. Jag kan på så sätt gallra bort från tidig vår och använda de små lökarna som bildats tidigt och låta några stå kvar till hösten. Då får de som står kvar mer plats eftersom jag skördar.

På våren kommer blasten spränga jorden och titta upp först av allt. Denna blast är ljuvlig att använda i sallader och som garnering precis som den är. Den har en mild söt smak av vitlök och förgyller vilken vardagsrätt som helst. Vill du så sätt in några klyftor på köksbänken. Lägg dem på ett fuktat fat eller i ett litet glas med några droppar vatten. Då kommer vitlöksklyftan slå skott och du kan skörda den skira gröna blasten. En härlig primörsmak i den mörkaste hösten. Blasten kan du skörda om och om igen tills att klyftan inte längre orkar producera mer, den orkar mycket mer än du tror.

Lämna ett svar