
Nu är det så mycket som jag kan gå ut och skörda i min köksträdgård. Dessa kvadratmeter har verkligen levererat råvaror dag för dag, och år för år. Stora delar av året kan jag gå ut och plocka något från köksträdgården och använda mig av när det är matlagningsdags. Just nu är det inte svårt att lyckas med en gourmetmiddag hemma hos mig. Palsternackor, kål, sockerärtor, rödbetor och sallad i alla former och färger finns att tillgå! Men, min köksträdgård börjar bli sliten. Odlingslådorna har verkligen tjänstgjort väl, och det börjar synas nu efter fem år. Träramarna börjar ruttna och falla sönder. Därför har jag beställt några odlingslådor i cortenplåt.


Jag beställde dessa hos en plåtslagare som svetsat ihop efter mått som jag önskat. Jag bad om att göra odlingslådorna 5 cm bredare och längre än en vanlig pallkrage. Då kunde jag enkelt trä denna metallramen utanpå den uppruttnade träramen och på så vis inte behöva tömma odlingslådorna och riskera att min skörd skulle bli förstörd.
Jag har dessutom utökat med någon extra låda. Man kan aldrig få för många odlingsytor har jag märkt. I den helt nya lådan lägger jag gödsel från hästarna, gräsklipp och kompost. Detta fyller jag upp med till ¾ delar. Resterande lägger jag jord på.

Jag kan börja odla i denna direkt. Odlingslådans innehåll kommer packas ihop och jag kommer behöva fylla på med mer jord i omgångar, men det är ett snabbt och enkelt sätt att skapa mer odlingsyta. Cortenplåt valde jag för att jag tycker att det är ett vackert material, det kommer dröja många, många år innan dessa odlingslådor inte är dugliga längre. Förmodligen kan jag använda dessa hela min livstid. Dessutom är plåt ett material som värms upp av solen på våren och på så vis får jag en värmebädd tidigt. Smart!

Så snyggt och vackert du har det! Och lyxigt med naturgödsel på nära håll! Stor kram och tack för inspiration!
Elisabet
Så fina lådor. Blev sugen på sådana. Vad kostar en låda ungefär? /Berit