Vissa smaker och saker är förknippade med vissa årstider; som Hyacinter till jul, liljekonvalj till morsdag och jordgubbar till midsommar. Lika självklart är det att jag konstant under sommaren vill ha Hannas goda rabarberchutney till alla grilltillfällen i sommar. Jag vill höja ett varningens finger – den är beroendeframkallande! Men så fantastiskt, himmelskt god.

Dessutom är mina rabarber galet stora, och detta är ett sätt att använda de rabarber som blivit lite förväxta. Rabarberna kommer koka sönder och därför är det inte hela världen om de är lite ”träiga” i stammen. Här får nu världens godaste recept. Gör det och du kommer ha skapat dig ett nytt måste!

Rabarberchutney:
500 g rabarber
2 st rödlökar
1 ,5 msk ättika 24%
0,5 dl vatten
5 dl socker
1 tsk mald ingefära (torkad går bra)
1,5 msk curry
2 tsk salt
1 st spansk röd peppar
10 st torkade aprikoser.
Hacka rabarberna i cm långa bitar. Blanda vatten, ättika och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka detta i 10 min.
Häll i resten av ingredienserna; rödlöken, aprikoserna och den röda pepparen ska vara hackade, till exempel i en mixer.
Koka allt på svag värme i ca 30 min. Rör om då och då så att det inte bränner i botten.
Häll upp på rengjorda burkar.
Chutneyn håller länge och går även att frysa. Gott att servera till så väl grillat kött som till ost och kex. Jag gör ibland en grillsås där jag bara blandar grekisk yoghurt och några matskedar chutney, så har ni en vansinnigt god kall sås för dipp eller till tacosen.

Låter gott. När ska rabarbern i? Direkt eller tillsammans med löken och resten ?