Att kunna hämta grönsaker från trädgården under sommaren är lyxigt. Men att kunna hämta kål långt ut på hösten och vintern känns ännu lyxigare. För några år sedan började jag odla kål. Det har jag alltid trott varit något svårt att lyckas med. Jag blev snabbt klok på att det var tvärtom, det är svårt att misslyckas med kål.

För att lyckas behövs bra jord, kål älskar dunderladdad jord. Har du inte kompostjord kan du använda planteringsjord som du blandar med kogödsel. Ett nät att lägga över plantorna är att rekommendera så att inte kålfjärilen lägger sina ägg på plantorna, som i sin tur kläcks varpå larverna äter upp bladen. Ge sedan kålen vatten och sol, så är det bara att skörda.
Jag har Blomkål, Svartkål, Broccoli, grönkål och vitkål. Allt odlar jag i pallkragar, ni ser resultatet på bilderna. Grönkålen spar jag gärna till vintern innan jag skördar. Den är lika fin att plocka under snön, som att plocka nu. Jag förodlar mina kålplantor i växthuset på våren och sedan planterar jag ut dom kraftigaste plantorna. Dom andra skördar jag direkt på våren och äter som plocksallad.
Har du aldrig odlat kål hoppas jag att detta kan inspirera dig till att våga testa till nästa säsong. Eller så sår du det nu för att kunna skörda små späda blad om en månad som du kan använda i salladen. Lika gott vilket som.
Lämna ett svar