
Jag har passat på att plantera ut det mesta från växthuset ut i köksträdgården och rabatterna när vädret visar att det skall vara milt och med nederbörd. Det innebär att jag inte behöver vattna allt i samma omfattning som om det vore soligt och torrt. De första två veckorna efter utplantering är plantorna extra känsliga för att torka ut. När man tar ur plantorna från krukan som de växt i riskerar man att skada rötterna, och då måste plantan utveckla nya så att plantan kan ta upp vatten och näring igen. Därför är det extra viktigt att hålla fuktigt runt nyutplanterade plantor.
Kål är en favorit hos mig, i så väl rabatter som i köksträdgården. Risken att kålfjärilen kommer och lägger larver på min kål är stor, och jag har fått lära mig den hårda vägen. Får några år sedan så förvandlades mitt kålland från grönt och prunkande, till några fattiga kålskelett på bara några dygn!
Därför bygger jag små tält av pinnar och fiberduk, så jag kan freda mina små kålplantor. Har du larver på dina plantor så plocka bort dem omedelbart! Antingen lägger du dem i en påse och knyter om, eller så eldar du upp dem. Larverna kan fördärva oerhört mycket.


Bygger du tält är det viktigt är att du verkligen gör det tätt, då fjärilen hittar in igenom minsta lilla skråma. Jag odlar kål och broccoli, och alla pallkragar får sitt egna lilla tält. Glöm inte att lägga in en vattenslang och vattna då regnvattnet rinner av utanpå!


Lycka till!
Lämna ett svar