Genvägar för den late.
Du som läst min blogg ett tag vet att jag gillar genvägar, jag är inte sen med att erkänna att jag är lite lat. Jag tycker inte att man jämt behöver vara så pretentiös och göra alt från grunden. Nä, emellanåt får man ta genvägar.

Basilika är en krydda som jag älskar så väl färsk som i matlagning. Basilika kan jag använda till mycket, men då krävs det många plantor. Genvägen ligger i att köpa 1 styck krukodlad basilika i mataffären,
jag skär sedan ner plantan till kortare kvistar, tar bort dom understa bladen och sätter i ett glas med vatten. På någon vecka kommer kvisten utveckla rötter. När rötterna är ca 5 cm långa planterar jag om i krukor.

Basilikan vill stå ljust och varmt. Därför lämpar den sig bra i växthus.
När man ska skörda basilikan skall man inte plocka vart blad för sig, utan ta hela grenar. För där man kniper av en gren kommer det utvecklas flera nya. På så vis gynnar det plantans storlek att man skördar. Plantan blir buskigare och finare längre fram.


Glöm inte bort att vattna basilikan, en miss kan räcka för att plantan ska bli förstörd!
Bra tips, jag basilika är en så fantastisk krydda 😊