
Har julkänslan infunnit sig än? Lugnet börjat sprida sig eller sitter paniken över att få klart det sista som ett stryptag om halsen?
Det sistnämnda ligger närmast mig än så länge. Men jag misströstar inte, för jag vet att jag snart kommer vara framme och klar med mina bestyr.
I år har jag dessutom valt att vara extremt snäll mot mig själv och min omgivning och tagit ner ambitionsnivån mycket jämfört med andra år. Jag behöver inte göra all mat själv och allt behöver inte vara piffat och perfekt. Jag har vid något illa valt tillfälle sagt lite på alvar och lite skoj till mina vänner som känner mig väl – “Man behöver inte städa så noggrant om man köper färska blommor och bakar något som doftar gott. På så vis kam man lura vem som helst.”
Den meningen får jag leva med nu förtiden, men det är faktiskt lite så jag lever mitt liv. Det gör inget att man har lite skit i hörnen. Det är min filosofi.
Så här ska ni få det godaste receptet på varm dryck som dessutom mer än något annat bidrar med en julig doft och en mysfaktor utöver det vanliga.
Hoppas att det skall smaka.
Jag önskar er en fin jul och hoppas att ni får njuta av några lediga dagar med era närmsta.
Äppelglögg

Äppelglöggen görs på en bas av äppelmust och har en ton av apelsin. Smaksätt med färsk ingefära, kardemummakärnor och kanel, och servera sedan varm med tunna äppelklyftor.
Ingredienser
PORTIONER: 11 dl
- 1 bit färsk ingefära (à 3 cm)
- 2 kanelstänger
- 1/2 tsk kardemummakärnor
- 1 dl råsocker
- 2 dl vatten
- 1 apelsin
- 1 l äppelmust
Till servering
- 1 äpple
Gör så här
Skala och skiva ingefäran tunt. Lägg ingefära, kanel och kardemumma i en kastrull tillsammans med socker och vatten. Koka upp och låt det koka 3-4 minuter.
Skölj apelsinen, skala försiktigt av skalet med en potatisskalare (det vita ska inte vara med).
Pressa apelsinen, blanda apelsinsaften med kryddsockerlagen, äppelmust och apelsinskalet. Låt glöggen stå och dra några timmar.
Till servering: Värm glöggen, skär äpplet i bitar och servera i glöggen.

Lämna ett svar