
När frostnätterna är över är det snabba svaret på den frågan. Men om vi ska fördjupa oss lite i svaret så läs vidare! För visst har det börjat kännas som vår. Solen som har börjat visa sig mer, om än inte tillräckligt enligt mig, dagarna som blir ljusare och sommartiden som gör intåg natten mellan lördag och söndag. Det är ljuvligt att tänka på tycker jag.
Jag kommer att flytta ut mina medelhavsväxter i växthuset denna helg. Det gör jag så snart det ser ut att bli plusgrader över lång tid framöver, både natt och dag. Skulle det komma någon enstaka nattfrost så skyddar växthuset mest troligt för det och jag kan i värsta fall lägga ett lakan över kronverket.
Jag klipper bort vissna grenar och klipper in de friska grenarna så att jag får ett tätt och kompakt kronverk på mina träd. Det gäller så väl mina oliv- som citrus- och fikonträd. Det viktiga är att man klipper in grenarna strax ovanför ett öga. Ett öga på en gren är där det blir en skarv på grenen. Där kommer ett nytt skott kunna växa ut så småningom och trädet får fler och fler grenar på det viset, och kronan blir större för vart år.


Jag byter jord vartannat, vart tredje åt på mina medelhavsväxter. Då lyfter jag växten ur sin kruka och bankar av all gammal jord. Sedan tillsätter jag ny jord, och då en speciell jord för just medelhavsväxter. Det är en tyngre och lerig jord som binder vätska. På de växter som jag inte planterar om helt fyller jag på med ny jord ovanpå den gamla.

Växter som inte vistats i solljus under lång tid, så som under vinterförvaringen, är extra känsliga när de väl kommer ut i ljuset igen. Därför lägger jag en fiberduk på mina växter till en början, det filtrerar de brännande solstrålarna som träffar växtens blad. Så har jag det under de första veckorna ute i växthuset. Vattna med måtta och låt växterna torka upp mellan varven. Jag börjar göda mina växter om 3 – 4 veckor. Då vattnar jag med en specialnäring för just dessa växter, och det fortsätter jag göra ca varannan vecka under hela sommaren.
Lämna ett svar