
Jordgubbar – de röda och så älskade bären. I fjor mitt under sensommaren så hade jag besök i min köksträdgård, av ett gäng rådjur som var riktigt sugna på jordgubbar. Tack och lov så har vi olika smak. De åt av vartenda litet löv på plantan, men lämnade jordgubbarna och en hel del blommor kvar på plantan. Dessutom var det ganska sent på sommaren, så den mest produktiva säsongen för jordgubbarna var över.
Då lärde jag mig att det som hände var riktigt bra! Att plantan fick av sina blad gjorde att den kan ta upp näring och börja om till våren med extra mycket fart och kraft. Jag har aldrig plockat så många jordgubbar som i år och aldrig har de varit finare. Så nu rycker saxen fram och all blast åker av.


Jag lägger sedan ett tjockt lager med halm över alla jordgubbarna. Dels så skyddar det plantorna under vintern, och dels så kommer bladen och blommorna växa igenom halmbädden till våren. Jordgubbarna kommer då inte ha någon kontakt med jorden, utan bären kommer bli liggande på den torra halmen. Det gör att jordgubbarna inte ruttnar och håller mycket längre. Dessutom är jordgubbarna rena när det är dags att plocka dem, och då är det ju bara att stoppa dem i munnen direkt.
Ibland är det tur att vi får hjälp av naturen och djuren, tycker ni inte?

Hej
Kul att ha nytta av rådjuren också 😊. Vet du om smultron mår bra av samma behandling, alltså att klippa ner dem?
Mvh Erik