
Ja, det är den vandringen pelargonen har gjort de senaste 200 åren. I början av 1800-talet var det enbart herrgårdar och slott som hade råd och kunskap att sköta en pelargon. Men idag är pelargonen en av våra vanligaste blommor.

För några år sedan kunde jag inte tänka mig att själv ha pelargoner. Det var en uråldrig och omodern blomma i mina ögon, något som mormor hade på verandan. Men idag älskar jag mina pelargoner. Tur är att man kan förändra sig, annars skulle jag missa så mycket fantastiskt. Det är en av många fördelar med att bli äldre, jag har blivit mer öppen.
Pelargoner har jag i många olika varianter hos mig, vissa för doften, andra för vackra bladverk och såklart för blomningens skull.
Jag planterar mina pelargoner i vanlig planteringsjord och göder varje vecka. Viktigt är att plantan får torka upp mellan vattningstillfällena. Visste ni förresten att pelargoner är en ökenväxt?
Två sätt att få många pelargoner till liten kostnad:
Fröså pelargoner.

Detta tips kan tyckas något sent, då man bör så pelargoner i januari för att ha plantor som blommar till midsommar. Ca 15-20 veckor tar det en planta att gå från frö till blommande planta för utplantering. Men lägg det på minnet för det är så enkelt och roligt att så pelargoner.
Jag stoppade ett frö i en rotit-brikett och vattnade. Placerade det så ljust och väntade. Idag är det fantastiskt fina blommande plantor.
När rötterna börjar synas på undersidan av briketterna är det dags att plantera ner i en helt vanlig planteringsjord. Vattna och göd sedan varje vecka.
Sticklingar på pelargon.



Man säger att sticklingar skall stjälas för att bli riktigt bra.
Men som polisdotter så förespråkar jag den lagliga vägen och jag har bevis på att det funkar bra det med.
Man skär av en topp på ca 7-10 cm .
Låter enbart topp bladen vara kvar på sticklingen.
Fyller en rotit brikett med gel och sticker ner ca 3 cm av sticklingen i briketten.
Håller fuktigt 2-3 veckor.
När rötterna börjar synas på undersidan av briketterna är det dags att plantera ner i en helt vanlig planteringsjord. Vattna och göd sedan var vecka.
Lämna ett svar