Chili är något som vi inte verkar kunna få nog av, och fler och fler intresserar sig för att odla chili hemma. Inte minst bland män har intresset för denna heta frukt växt sig allt starkare. Hipster-kulturen har anammat chiliodling och säkerligen inspirerat många ungdomliga män till att börja odla chili och lära sig om olika chili-sorter.
En annan temperaturmätare på chilins popularitet torde vara alla de nya kokböcker där denna krydda används i både varmrätter och desserter. Jag tänkte ge er lite snabbfakta om den kryddiga och användbara skönhet!
Vill du ha tips på hur man odlar och sår chili hittar du det i inlägget (här) som publicerades för någon vecka sedan.
Fakta om chilipeppar:
Det finns massor av olika sorter av chili – röda, gröna, gula och orangea. Även styrkan på olika sorters chili skiftar – från milda chilipaprikor till farligt eldiga småfrukter. Hettan kommer från ett ämne som heter capsaicin som alla chilifrukter innehåller i större eller mindre mängd.
Chilins styrka mäts genom en skala som heter scoville.
Namnet scoville kommer upphovsmannen till skalan, Wilbur Scoville, som föddes på 1800-talet i USA. I början på 1900-talet kom han fram till ett sätt att mäta chilins hetta och ge den ett scoville-tal som då också beskriver hur stark pepparn är. Till en början mätte Wilbur Scoville styrkan med sin tunga! Numera finns det ett laboratorietest som mer exakt kan klassa in chili på skalan.
Världens starkaste chili heter Trinidad Moruga Scorpion. Den uppgår till 2 000 000 scoville! Det kan jämföras med den betydligt beskedligare jalapeñon som ligger runt 25 000 scoville.
Chili är en het och användbar krydda som går att odla i växthus såväl som i fönsterkarmen. Chilifrö har hög grobarhet och därför ganska enkel att odla. Slå dig gärna ihop med några andra chili-fantaster och byt plantor med varandra så att du får flera olika sorter att njuta av!
Lämna ett svar