
En riktigt bra jord är viktigt när man ska så. Här skall jag ge dig recept på hur man får en bra struktur och näringsrik jord, det är olika beroende på vad man har för grund att starta från.
För dig som har lerig eller sandig jord du vill förbättra, eller du som har en fin jord.
Lerjord:

Har du lerig jord kan du krama den till en fast boll i handen som blir hård. Då behöver du tillföra mer sand och torv, samt naturgödsel. Detta för att luckra upp jorden och göra den luftigare, det är viktigt för rötterna att de får luft och syre.
Sandjord:

En sandig jord är oftast fattig på näring. När du tar jorden i handen kan du inte forma den till en boll, utan den smular sönder. Då måste du tillföra gödsel och torv. Detta för att få en kraftigare struktur i jorden som binder fukt.
Fin jord:

Att kunna forma jorden i handen till en porös boll som ändå håller ihop är det optimala. Grattis till dig iså fall. Har man en kraftig och fin jord full med gödsel är det istället viktigt att man tillför sand när man frösår direkt på platsen, detta bara i det översta lagret. Frösår man direkt i en kraftig jord kan rötterna bränna sönder. När man blandar i sand spär man ut jorden och den blir inte lika kraftig.
Allt eftersom rötterna letar sig längre ner i jorden så når rötterna kraftigare jord och mer näring, vilket gynnar en mogen plantas tillväxt.
För dig som ska börja från början.


Har du inte odlat tidigare och ska starta med till exempel odling i pallkragar eller krukor i år, så får du blanda till en bra jord från början. Då ska vi gå igenom vilka ingredienser som behövs.
I en pallkrage ryms det ca 200 liter jord. Dubbla pallkragar på höjden tar 400 liter jord.
Recept till 200 liter färdig jordblandning:
150 liter ekologisk planteringsjord
50 liter kogödsel
25 liter biokol
För den uppmärksamma blir denna blandning 225 liter. Jorden kommer att sjunka ihop ganska mycket på en gång när man vattnar, och därför är det bra att ha mer volym till en början.
Biokol tillför jorden en förmåga att binda fukt och vatten, därför är det bra att blanda med detta. Jordblandningen använder man år till år och den behöver inte bytas ut i pallkragar, utan man tillför bara kogödsel i den mängd jord som försvunnit under förra året. Jordförbättra alltid på våren.
Hur brukar du tänka runt jordkvaliteten när du sår?
Lämna ett svar