Ett växthus gör att våren anländer en månad tidigare hemma hos dig. Både odling och värmen av solens strålar kan avnjutas tidigare med ett växthus. Vem drömmer inte om det? Med en växthusdröm finns också ett byggprojekt med markarbete som behöver genomföras. Just nu får jag många frågor om markarbete och det som behöver förberedas innan växthuset kan monteras upp.
Markarbetet och det som behöver förberedas är olika beroende på om det är ett växthus som har glas hela vägen ner eller om det är ett hus som står på mur.
Markarbete för klassiska växthus:


Ett växthus som har glas ner mot marken står på en sockelprofil. Denna sockelprofil har nedgjutningsjärn i var hörna samt på långsidorna. Antalet varierar beroende på hur stort växthuset är, men alla järn måste gjutas ner i marken. Man gräver en grop där växthuset ska placeras och där nedgjutningsjärnet skall placeras gräver man sig ända ner till frostfritt djup. Djupet varierar beroende på var i landet du bor och vad det är för jord du har. Sandgjort binder vatten sämre än lerjord och därför behöver man inte gräva sig lika djupt i sand som i lera.

Det är viktigt att marken är jämn för att växthuset ska bli en stabil konstruktion. Marksten är det vanligaste val av golv man har i och utanför växthuset. Stenen lägger du först efter att sockelprofilen är fastgjuten. För att på det vis kunna höja golvnivån inuti växthuset. Då kan det inte rinna regnvatten in i växthuset. Dessutom gör det de möjligt att bygga bort höjden på sockelprofilen. Det blir i stället som att du tar ett steg upp och in i växthuset och du minskar risken för att snubbla. Golvnivån i växthuset blir i ovankant av sockelprofilen och under sockeln utanför växthuset.
Markarbete för växthus på mur:

Ett växthus som står på en mur kräver ett välgjort förarbete. Under växthuset behöver man gräva en ram lika stor som växthusets ytterkanter. Där gjuter du en sockel som du armerar. Sedan murar du upp med murblock till marknivå. När du är i höjd med marken fortsätter du mura med det materialet som du vill ska vara synligt på din mur exempelvis tegel eller putsat. Använd bruk som är lämpad för den miljö som finns i växthuset med fukt. En fog eller puts som är kompatibel men utomhusmiljö och väta är ett måste för att muren inte skall spricka eller bli vattensprängd. Golvet i växthuset lägger du enklast efter att muren är uppförd och innan växthuset monteras. Att lägga en eller ett par stenrader utanför muren är en fördel, samt under dörrkarmen och skenan där dörren löper om det är en skjutdörr. Innan du monterar växthusstommen behöver murens ovansida tätas, rekommendationen är av en plåt som gör att det inte blir möjligt för vatten att träcka in i murens ovankant. Plåten fungerar som ett regnbläck.

Har du någon bild på hur tätningen/plåten kan se ut på muren innan växthuset monteras?
Hej Michaela,
Du kan se bild på hur tätningen med plåt ser ut i detta inlägget: https://blog.willabgarden.se/bygga-vaxthus/hur-bygger-du-muren-till-ditt-vaxthus
Lycka till!
Hej, hur ska jag göra markarbetet om jag vill ha bäddar på en kortsida och en långsida resten ska vara plattor. Jag har beställt ett maxi 4.
Med vänlig hälsning, Erika
Hej Erika, ’Tack för din fråga och för att du läser min blogg.
det bästa du kan göra är att gräva ut där du vill ha marksten och fylla upp med bärlager medans du fyller med jord där du vill ha din odlings yta. jag har delat av i mitt växthus genom att på hög kant ställa tunna stora markplattor för att inte jord och bärlager ska blandas.
Lycka till och Glad Påsk.
Vilken bredd måste jag minst ha på lecablocken (E)? Jag armerar med bistål och ska ha en 83 cm hög tegelmur ovanpå till ett växthus på 25 kvm.
/Stefan