Jag får många frågor om mitt växthus på mur. Vilka är fördelarna? Vad ska man ha för tegel? Vilket markarbete behöver göras?
När man väljer ett växthus på mur handlar det oftast om att man tycker att det är mest estetiskt tilltalande. Ett växthus med glas hela vägen ner till mark eller ett växthus som står på mursockel fungerar båda lika bra för odling.
Men har man beslutat sig för ett växthus som står på mur ska man tänka på vad det är för ett tegel man väljer.
Det är mycket populärt att välja ett begagnat tegel. Snyggt, men tänk på så att teglet är anpassat för utomhusklimat och klarar fukt. Begagnat tegel skiljer i kvalitet beroende på syfte, om det till exempel ska användas i en innervägg eller till en fasad.
Ett begagnat tegel kan ibland vara dyrare än ett nytillverkat. Det kan bero på att det faktiskt är någon som slagit rent teglet från betongen och att det är ett tidskrävande arbete.
Väljer man ett nytillverkat tegel föredrar jag ett massivt. Detta för att ha något att fästa sockelprofilen i som man lägger på muren.
Men hittar man håltegel så är det viktigt att man får rikligt med tegel in i hålrummen och extra mycket i dom översta laven så att man har något att skruva i.
Grundarbetet till en mur börjar vid frostfritt djup. Där gjuter man en ram som armeras och sedan murar man sig upp till marknivå med lecablock. Därefter fortsätter man med det material som muren ovan mark ska vara i.
En enkel mur räcker bra för växthus. I vissa fall väljer man att mura med en dubbel bredd på muren, men det är onödigt för denna typ av mur. Men murens bredd ska som smalast vara 90 mm för att växthusets sockel ska få plats.
När man som kund beställer ett växthus från Willab Garden så får man vid beställningstillfället en exakt murritning på vilka mått man ska mura efter med hänsyn till hur man valt att placera dörren, vilka mått och vilken murhöjd mm.
Willab Garden levererar inte materialet till muren utan det är något varje kund själv får ordna. Det fungerar att ha ett växthus med lecablock som putsas eller så murar man med tegelstenar. Det är upp till varje kund att själv bestämma.
För att nämna en leverantör av sten så vet jag att ”Tegelmäster” levererat många fina murar till nöjda kunder. Riktigt fint tegel, tycker jag. Jag köpte mitt tegel lokalt, det kommer från Winnerbergers och är ett danskt nytillverkat tegel. Jag blandade kulörerna brunt, rött och gult för att få så mycket liv som möjligt i muren.
Jag älskar min mur till växthuset, men skulle jag göra om det idag skulle jag lagt var tredje lav med halvstenar. Detta skulle skapa en bättre blandning och göra att muren såg äldre ut, vilket var resultatet jag eftersträvade, men inte visste om när vi murade.
Tänk även på att bygga in ventilation i muren. Det är viktigt för att få så bra cirkulation som möjligt. Mitt växthus är på 16,4 kvm och jag har fyra stycken ventilationshål i min mur. Alla hål är placerade cirka 60 cm från hörnen på varje långsida.
Oavsett om man väljer ett växthus som ska stå på en mur eller inte så är grundarbetet jätteviktigt. Ett växthus som ska stå på en murad grund kräver dock ett mer omfattat arbete samt kostar mer i material.
Har ni frågor till mig vad gäller växthuset så skriv en kommentar så ska jag svara er så väl jag kan.
Hej
Med tanke på vind, är det inte lämpligt att förankra växthuset bättre än att bara skruva det i översta lagret tegel. Jag tänker att i de värsta stormarna kanske vinden tar med växthuset och det översta lagret tegel och blåser iväg. Behövs det förstärkas med järn som binder samman växthuset med grunden?