Nu har vi en tid där knoppar brister och tillväxten är otrolig. Jag går här i min egen trädgård och förundras över hur det kan hända så mycket på så kort tid. Att den grå trädgården på några veckor blir full av liv och nyansen grönt återigen blir dominerande. Det är nu det också är gynnsamt att ta sticklingar, och det kan man ta på många olika växter! Idag ska jag prata lite mer om hur du själv kan ta sticklingar.

Sticklingar från pelargoner är bland det allra enklaste, men jag brukar också ge mig på buxbom, rhododendron, hortensia och murgröna för att nämna några. Detta är ett enkelt, billigt och snabbt sätt att få nya och fler plantor. De blir som ett gäng små, nya medlemmar i trädgårdsfamiljen när man ser rötterna utvecklas och en liten pinne förvandlas till en hel buske. Som trädgårdens egna små bebisar.


Man kan göra på olika sätt när man tar sticklingar. Dels kan man sätta ner i torvbriketter, eller så kan man sätta ner direkt i jorden. De sticklingar som jag vill ha många av sätter jag ner flera i en kruka med jord, över krukan så trär jag på en plastpåse. Jag brukar också sticka ner en pilgren bland mina sticklingar, denna gren sänder ut ett ämne som stimulerar rotbildning. Det är ett bra tips att ta till!
Torvbriketter använder jag i de fall jag har känsliga, mjuka stjälkar som på t.ex. pelargon och hortensia, då dessa lätt kan ruttna. Jag fyller briketten med Rootit-gel och sticker sticklingen i den. Gelen skyddar ytan på stjälken från att bli angripen av svamp som gör att den i förlängningen ruttnar.

Vad jag alltid gör oavsett om det är i jord jag drar fram mina sticklingar eller om det är i briketter, det är att jag ser till att det aldrig torkar ur. Jorden måste hållas jämt fuktig. När man ser att det bildats rötter planterar jag om sticklingarna och klipper in så att det kan bildas nya grenar med mera. Prova detta hemma och du kommer bli beroende av att ta fler och fler sticklingar varje år, jag lovar!
Lämna ett svar