Jätteverbena, någonting fångar ens uppmärksamheten. En snabb blick som man måste kasta tillbaka på det som man just såg, växten får ens blick att stanna kvar och det går inte att slita den ifrån blomman. Min blick fasande för den ståtliga Jätteverbenan på Norrvikens trädgårdar för många år sedan. Sedan dess har det varit en förälskelse, där känslorna inte svalnar. Jag tar sticklingar på mina verbenor för att fylla min trädgård med fler och fler för varje år som går.

I fjol vid denna tid på året så tog jag sticklingar på några av plantorna som jag hade hemma. Dessa sticklingar utvecklade rötter under hösten och planterades om i krukor innan vintern. I mitt uterum som är svalt men frostfritt största delarna av vintern övervintrade jag mina verbenor. Inte en gång fick dom vatten men mirakulöst nog så överlevde dem. När våren kom planterade jag om mina verbenor i ny jord och började göda. Jag har aldrig haft så stora och så många Jätteverbenor något år som detta och jag är överlycklig för det.

Nedan kan du se en steg för steg guide för hur du tar sticklingar på Jätteverbena
- När man tar sticklingar på verbenor kapar man av grenarna till ca 5-7 cm långa bitar. Det måste vara ett, helst 2 blad i toppen.
- Jag använder mig av torvbriketter. Det gynnar rotutvecklingen och torkar inte ut så snabbt. Men vanlig planteringsjord fungerar också.
- Tryck ner sticklingarna till hälften i jorden eller i torvbriketten.
- Håll fuktigt och frostfritt hela hösten och vintern. Gärna placerat i ett fönster, viktigt är att det är svalt.
- När våren kommer så plantera om i större kruka, klipp topparna för ett buskigare växtsätt.
- Plantera ut när frostnätterna är över.

Jätteverbenan är lika vacker att ha i en kruka som i rabatten. Torktålig, klarar utsatt soligt läge likaväl som en skuggigare plats. Dessutom älskas den lika mycket av fjärilar och insekter som jag älskar den.
Lämna ett svar