
Odla vet ni att jag älskar och att odla blommor är min absoluta favorit. Att se alla färger, former och höjder på de fina blommorna nu är lön för mödan jag hade tidigare under säsongen då jag frösådde och omplanterade. Doften och färgkavalkaden gör mig lycklig.
Att plocka en bukett blommor och ställa på köksbordet är vardagslyx för mig. Jag vill alltid ha en vacker blomma där som förgyller mitt kök. Nu kan jag plocka stora, prunkande buketter och det finns vissa knep att ta till för att de skall hålla länge.


Du ska nu få mina bästa tips för att du ska kunna njuta länge av dina blommor:
- En vas som passar – En vas som inte pressar ihop stjälkarna gynnar en lång hållbarhet. Skulle vasen vara för smal ökar risken att stjälkarna möglar.
- Att vasen är ren är A och O för att blommorna ska hålla – Det är bakterier i vattnet som gör att blommorna vissnar i förtid eller inte kan suga upp vatten. Därför är det viktigt att vasen är ren och att du byter vatten helst varannan dag.
- Inga blad får vara under vattenytan – Alla blad ska skäras bort så enbart de bara stjälkarna står i vatten. Blad under vattenytan påskyndar processen så att det snabbt blir bakterier i vattnet.
- Kallt eller varmt vatten – Generellt kan sägas att varmt vatten är bra till hårda stjälkar som rosor och syren medan kallt vatten är bra till mjuka stjälkar.
- Använd en vass kniv – När du gör snittytan på stjälkarna ska du använda kniv och inte sax. Klipper du stjälken kommer du pressa ihop rören som forslar vatten upp till blomman och då vissnar blomman fort.
- Ställ inte buketten för varmt – Undvik att ställa buketten i direkt solljus eller nära andra värmekällor som element eller kamin.
- Håll avstånd till frukt – Frukt utsöndrar en etylengas som påskyndar mognadsprocessen för andra frukter. Etylengasen påverkar också blombuketten och får den att vissna snabbare.
Lycka till, hoppas du också njuter av en härlig bukett blommor!

Lämna ett svar