Med gurkor, tomater, paprika och chili i överflöd vill man såklart ta vara på så mycket som möjligt och kunna njuta av det egenodlade, både i säsong och under hösten och vintern. De mogna tomaterna är perfekta till egen ketchup, tomatjuice, pesto eller en härlig bruschetta. Eller gör en tomatsås, som du kan frysa och ha på pizzan eller ha som grytbas i vinter. Såväl röda som gröna tomater kan användas till marmelad, chutney och pickles.
Olika inläggningar och picklade grönsaker har blivit allt mer populärt på senare år. Egenodlade picklade grönsaker i en vacker burk blir den perfekta gå-bort-presenten i stället för att ta med en blomma. Även grödorna från trädgårdslandet kan vi ta vara på. Rabarber kan ge oss paj, saft, kompott och kräm – och minnena från barndomen väcks till liv med dessa smaker…
Jag har en egen favorit – rabarberchutney, receptet hittar du här nedan. Jag bjuder även på ett recept till ruccolan och ett till tomaterna.
Hoppas att det smakar!
_____________________________________
Rebeccas Ruccolasås
Fantastisk sås till grillat i alla de former.
100 g ruccola
½ dl solrosfrön
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
½ tesked socker
1 tesked äppelcidervinäger
Salt och vitpeppar
Mixa samman alla ingredienser förutom creme fraichen till en slät pasta. Tillsätt creme fraichen men rör ut den för hand, skulle du mixa får såsen en vattnig konsistens.
Servera till alla tänkbara grillade rätter. Går bra att göra dagen innan servering.
Mammas Ugnstorkade tomater
1 glasburk som rymmer ca 4 dl
1 kg tomater
1 nypa salt
8 vitlöksklyftor
2-3 dl extra virgin olivolja
Färsk timjan och oregano
Skölj och halvera tomaterna. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och rada upp tomathalvorna med snittytan uppåt. Strössla över salt.
Ställ in plåten längst ner i ugnen i 100–125°C i cirka 3-4 timmar och glänta lite på ugnsluckan. Nagga snittytan med en gaffel efter halva tiden – då rinner saften ur lättare. Observera att beroende på ugn och storlek på tomatbitarna kan tiden variera – har de inte torkat tillräckligt är det bara att köra dem längre, ser de ut att vara klara innan avbryter man bara tidigare. Mindre bitar och tomater med tunt skinn tar kortare tid. Kolla gärna till tomaterna efter två timmar så att de inte redan är klara, dvs när de inte längre vätskar och har börjar torka till. Börjar de bli brända – sänk värmen
Låt tomaterna svalna och lägg sedan ner dem i en väl rengjord glasburk. Skala och halvera vitlöksklyftorna och fördela ut i burken. Riv i färsk oregano och timjan efter behag. Dra i lite salt och peppar. Slå på olja så det täcker och sätt på locket. Förvara i kylskåpet.
Hannas Rabarberchutney
500 g rabarber
2 st röd lökar
1 ½ msk ättika 24%
½ dl vatten
5 dl socker
1 tsk mald ingefära
1 ½ msk curry
2 tsk salt
1 st spansk röd peppar
6–10 st torkade aprikoser
Hacka rabarberna, blanda rabarber, ättika och vatten i en stor tjockbottnad kastrull. Koka upp, fortsätt koka i 10 min på svag värme, rör ibland.
Häll i resten av ingredienserna. Rödlök, aprikoser och spansk peppar ska vara hackat t.ex. i en mixer. Koka allt på svag värme i 30–40 minuter, rör med jämna mellanrum så det inte bränner vid. Svalna av och häll på burk. Håller länge i kylskåpet och går även att frysa.
Natalie säger
Tomatmarmlad är en riktig höjdare till tex ostbrickan.
1 kg tomater
1 citron
1 dl vatten
1 frp syltsocker
Skålla tomaterna o hacka smått. Skiva citronen tunt o skär i små bitar, koka dessa med vattnet i 10 min. Tillsätt tomathacket o sockret o koka 3-5 min. Häll upp på varma o rena burkar!
Njut med smakrika ostar!