Vad finns kvar när hösten och vintern närmar sig?
Massor!
Jag har långt ifrån skördat allt i mitt trädgårdsland. Det kan säkert variera beroende på var du bor, men jag har kål, både Savoy kål och blomsterskål ute i odlingslådorna. Purjolök, och morötter. Samt palsternackor.
Över morötter och palsternackor lägger jag nu massor med löv över och pinnar samt annat nedklippt material från trädgården. Jag lägger ett ca 15 cm tjockt lager. Det innebär att det inte regnar igenom mitt täcke av löv och grenar, men fukten som är i jorden stannar kvar. Lagret isolerar mot den första frosten och jag kan på så vis fortsätta att hämta färska rotfrukter i en månad till.
Purjolöken låter jag stå som den är, den går att skörda till det är tjäle i marken. Sedan får man helt enkelt skära av den i värsta fall.

Kålen däremot, klarar lite nattfrost, men måste skördas innan det fryser riktigt. Så kålen förvarar jag i mitt svala skafferi. Ca 15 grader. Då klarar den sig länge.
Till och med jordgubbarna av någon konstig anledning börjat om. Inte vet jag vad som hänt med dom nu på sen hösten. Men jag klagar inte. Egenodlade jordgubbar med grädde så här års, det är grejer det!
Kommentera